Gatunamn i Sundsvall orsakar politiskt bråk ”Inte lämpligt att ha en väg döpt efter en antisemit”

Detta är en nyhet från SVT:s RSS flöde.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Socialdemokraten Niklas Säwén anser att moderaternas Alicja Kapica är ute efter att smutskasta hans parti. ”Vi måste ha nolltolerans mot antisemitism”, anser Kapica Foto: SVT

Gatunamn i Sundsvall orsakar politiskt bråk ”Inte lämpligt att ha en väg döpt efter en antisemit”

Publicerad

Han var riksdagsman, utbildningsminister och senare landshövding i Västernorrland. Som politiker och chefredaktör drev socialdemokraten Arthur Engberg en hätsk kampanj mot judar. I stadsdelen Sidsjön har han en gata uppkallad efter sig, men nu tycker Moderaterna att gatan nu måste byta namn – vilket skapat ilska hos styrande Socialdemokraterna.

I ett förslag till kommunen kräver Moderaterna att Arthur Engbergs väg byter namn.

”Det är olämpligt att ha en väg i Sundsvall döpt efter en person som var dokumenterad antisemit, inte minst med tanke på den polariserade debatt som uppstått i Sverige efter Hamas terrorattack mot Israel och det det pågående kriget i Gaza”, menar partiet.

Fler hatbrott mot judar

– Sen oktober har antalet anmälningar av hatbrott mot judar ökat med 50 procent, säger Alicja Kapica (M), oppositionsråd,

– Vi ska ha nolltolerans mot antisemitism i Sverige, säger hon

Men socialdemokraterna i Sundsvall reagerar starkt mot det moderata förslaget även om Niklas Säwén, ordförande för kommunstyrelsen, håller med om att ”Engberg skrev fasansfulla saker om judar”.

På själva sakfrågan om gatan ska få behålla sitt namn eller inte ger han inget direkt besked.

– Det kan alltid finnas skäl att fundera på vilka namn som finns på gator och torg, men vi får ställning till det här förslaget när det blir dags att behandla frågan, säger han.

”S har inte ett större ansvar”

Det som gör Niklas Säwén upprörd i frågan är det han uppfattar som ett försök att smutskasta hans parti:

– Engberg tog senare avstånd för sina åsikter, och det hör också till historien, säger han.

– Det Moderaterna lyfter är att socialdemokratin skulle haft ett större ansvar för fasansfulla åsikter för 100 år sedan, och det stämmer inte, säger Niklas Säwén (S), kommunstyrelsens ordförande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

 

Länk: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasternorrland/gatunamn-i-sundsvall-orsakar-politiskt-brak-inte-lampligt-att-ha-en-vag-dopt-efter-en-antisemit

Share the Post:

Related Posts