Ekonomisk stress bland unga – Naima i Ånge: ”Känner mig rädd för min ekonomi”

Detta är en nyhet från SVT:s RSS flöde.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Naima Vo-Gustafsson och Meya Ylvesson i Ånge håller med om att pengar har blivit en viktig fråga för många unga. Foto: Peter Nässén/SVT, SVT arkiv

Ekonomisk stress bland unga – Naima i Ånge: ”Känner mig rädd för min ekonomi”

Publicerad

Allt fler unga känner ekonomisk stress och prioriterar att tjäna pengar. Det visar en ny rapport från Ungdomsbarometern för 2023. SVT har träffat några högstadieelever i Ånge för att höra om de känner sig oroliga över pengar.

Generationsrapporten är en rapport från Ungdomsbarometern och baseras på intervjuer med 15 000 ungdomar i åldern 15-24 år.

Generation Z vill tjäna pengar

Årets rapport visar att dagens ungdomar, ”Generation Z”, prioriterar sådant som de själva tycks kunna styra över. Att tjäna pengar blir allt viktigare bland unga samtidigt som färre uppfattar livet som tryggt.

Lågkonjunkturen anses vara en av anledningar till ökningen av de ungas ekonomiska medvetande, men enligt rapporten finns det ett ideal om att tjäna bra med pengar som ungdomar strävar efter.

Livet som livsnjutare är ett mål

Oron kring den egna ekonomin i kombination med hälsoideal och framtidsoro har lett till unga fokuserar på att ge sig själva utrymme att njuta av livet, och fler identifierar sig som livsnjutare.

Vad är generation Z?

De som tillhör Generation Z är de som är födda mellan 1996 och 2010.

De är uppvuxna med internet och mobiltelefoner, i ett samhälle som är heterogent och mångkulturellt.

Generation Z präglas av en oroligare omvärld under uppväxten och söker därför mer trygghet.

Källa: Generationsrapporten, Ungdomsbarometern

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

 

Länk: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasternorrland/ekonomisk-stress-bland-unga-naima-i-ange-kanner-mig-radd-for-min-ekonomi

Share the Post:

Related Posts