3E Media AB - Ljunganbladet och Hallsta Print

Mottagning för sprututbyte öppnar på Sundsvalls sjukhus

Detta är en nyhet från SVT:s RSS flöde.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Undersköterskan Annica Söderstedt på den nya sprututbytesmottagningen förklarar utbytet av verktyg och vad som erbjuds på mottagningen. Foto: Shanker Prem/SVT

Mottagning för sprututbyte öppnar på Sundsvalls sjukhus

Publicerad

Från den 1 februari erbjuder Sundsvalls sjukhus rena sprutor för att bekämpa blodsmittor och stödja personer som befinner sig i aktivt missbruk.

– Målen är att minska infektionsrisken och att människor ska må bättre, säger Elina Backlund Arab (S), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

På sprututbytesmottagningen kan personer som injicerar droger få byta sina använda verktyg, som kanyler och sprutor, till nya.

Verksamheten riktar sig till personer över 18 år och mottagningen tar emot missbrukare från hela länet. Syftet är att minska risken för blodsmittor som hiv och hepatit och andra blodburna infektioner.

– Det finns även möjlighet att få kontakt med psykiatrin, infektion, barnmorskor och socialtjänsten, säger Elina Backlund Arab (S).

Åtgärder vid överdos

Förutom sprututbytet kan mottagningen erbjuda vaccinationer, behandling mot hepatit C och hiv, och ge kunskap om åtgärder vid överdos. Två eftermiddagar i veckan kommer mottagningen att hålla öppet.

I videon ser du vad som erbjuds för personer som besöker sprututbytesmottagningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

 

Länk: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasternorrland/mottagning-for-sprututbyte-oppnar-pa-sundsvalls-sjukhus

Share the Post:

Related Posts