3E Media AB - Ljunganbladet och Hallsta Print

Forskning i Sollefteå ska utveckla skidskyttet – genom att kartlägga elevers träning

Detta är en nyhet från SVT:s RSS flöde.

Syftet med studien är att kartlägga elevernas planerade träning för att få en bättre förståelse om vilka träningspass som håller hög eller låg kvalitet.

– Då kan vi ändra på de träningspass som inte ger så mycket effekt. En del pass kanske vi kan plocka bort för att få bättre effektivitet, säger Erik Gradin som är specialistidrottstränare.

Mäter belastningen i fysisk träning

Belastningstester i olika träningsformer ska visa vilken sorts fysisk träning som fungerar bäst på den individuelle skidåkaren.

– Det är ju jättebra att jämföra olika sätt att mäta belastning och hur det tar på kroppen. Det vet man ju inte just nu utan man bara hoppas att man gör det som är bäst, säger skidskytteeleven Ida Bergfors.

Hoppas på individanpassad träning

Målet är att göra den befintliga träningen mer effektiv för den individuella skidåkaren. I förlängningen hoppas skidskytteeleverna att det ska leda till en med individanpassad träning.

– Jag vill se vad som är bäst för en själv. Vad man behöver tänka mer på och hur man ska sätta upp sin träning, säger Egon Kvibacke.

– Jag tänker att det gör att man kan anpassa sin träning utifrån hur hög belastning man har på kroppen. Det kanske kan förebygga skador, säger Ida Bergfors.

 

Länk: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasternorrland/forskning-i-solleftea-ska-utveckla-skidskyttet

Share the Post:

Related Posts