3E Media AB - Ljunganbladet och Hallsta Print

17-årige Oliver från Sundsvall hade cysta i hjärnan – skickades hem med Alvedon

Detta är en nyhet från SVT:s RSS flöde.

Oliver Elverstig från Matfors utanför Sundsvall studerar på restaurang- och livsmedelsprogrammet i Östersund. I slutet av oktober svimmar han i sin lägenhet, men förstår inte riktigt vad som hänt. Dagen därpå börjar han må dåligt och söker hjälp på akuten i Östersund.

Oliver blir röntgad vid sitt första besök på akuten och det konstateras då att han har hjärnskakning – men också en cysta i huvudet. Han blir inlagd på barn- och ungdomskliniken över natten, men skickas hem efter det.

– En cysta behöver inte betyda att det är en akut situation, säger chefläkare Mattias Skielta i en generell kommentar, då han inte vill kommentera Olivers fall specifikt.

Skickas hem upprepade gånger

Tiden efter det görs ett antal besök på akuten, då Oliver har en fruktansvärd molande huvudvärk och är helt skakig. Han upplever att läkarna inte lyssnar på honom, och han skickas hela tiden hem med Alvedon.

– Sjuksköterskorna har varit trevliga och lyssnat på mig. Det är läkarna som varit problemet, som inte tagit steget vidare, säger Oliver när han berättar om bemötandet vid akuten på Östersunds sjukhus.

Akutopereras i Umeå

Till slut konstateras det att han har en så kallad hygrom, en vätskefylld cysta, i hjärnan och han förs akut till Umeå för operation.

Oliver Elverstig bor nu hemma hos familjen utanför Matfors och är fortfarande medtagen efter det som hänt, men hoppas snart kunna återvända till gymnasiet och livet i Östersund.

Han, och familjen, har anmält sjukhuset till Ivo, Inspektionen för vård och omsorg.

Mattias Skielta, chefläkare säger att Region Jämtland har tagit del av Ivo-anmälan, men vill inte kommentera fallet förrän sjukhusets egen utredning är klar.

– Vi kan också komma att göra en egen Lex Maria-anmälan om vi finner att ett fel är begånget, säger han till SVT.

 

Länk: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasternorrland/17-arige-oliver-fran-sundsvall-hade-cysta-i-hjarnan-skickades-hem-med-alvedon

Share the Post:

Related Posts