3E Media AB - Ljunganbladet och Hallsta Print

Tre bandvagnar fraktades till Örnsköldsvik – användes aldrig

Detta är en nyhet från SVT:s RSS flöde.

En orange vädervarning utfärdades längs Västernorrlands kustland under onsdagseftermiddagen och fram till klockan 14 på torsdagseftermiddagen.

Då bestämde Trafikverket och Räddningstjänsten i Örnsköldsvik att tre bandvagnar skulle tas till området för att kunna stärka upp vid behov.

– De kom dit vid 01 natten på torsdag och då hade man en genomgång med förarna som följde med, säger Bengt Jonsson, presschef på Trafikverket.

Fraktades med lastbil

Bandvagnarna fanns sedan beredda om räddningstjänsten tyckte att de behövdes.

Bengt Jonsson säger att bandvagnarna oftast används vid situationer som förväntas pågå under en längre period – och att det gäller att ha lite framförhållning när man beslutar att de fraktas.

– Det tar ju en tid att transportera dem. De transporteras med lastbil och då tar det ju en tid. Det går att frakta dem med tåg också, men då krävs ännu större framförhållning.

SVT: I vilka situationer kan bandvagnarna hjälpa till?

– Det finns en uppfattning om att de hjälper bilar, men det stämmer inte riktigt. Bandvagnarna används först och främst för att köra medicin, hjälpa till med matleveranser och komma fram till människor som bor på ställen där det är totalt igensnöat så att det inte går att komma fram med vanliga fordon, säger Bengt Jonsson.

I klippet hör du räddningschefen Johannes Wedin om varför man bedömde att det fanns ett behov av bandvagnarna i Örnsköldsvik.

 

Länk: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasternorrland/tre-bandvagnar-fraktades-till-ornskoldsvik-anvandes-aldrig

Share the Post:

Related Posts