3E Media AB - Ljunganbladet och Hallsta Print

Företag i Örnsköldsvik startar egen industriutbildning: ”Vi behöver folk nu”

Detta är en nyhet från SVT:s RSS flöde.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
“Det går för sakta” – hör Pelle Bergström, vd på industriföretaget i Örnsköldsvik som nu väljer att starta egen utbildning för att lösa personalbristen. Foto: Hans Lindblom/SVT

Företag i Örnsköldsvik startar egen industriutbildning: ”Vi behöver folk nu”

Uppdaterad
Publicerad

Från yrkesutbildningen på Parkskolan i Örnsköldsvik kommer 16 färdiga industriarbetare per år. Men behovet är större och nu startar Machtech, en av de största underleverantörerna, en egen utbildning.

– Vi ska göra det intressant, och vi erbjuder jobb, säger vd Pelle Bergström.

”Kör snabbt genom Gullänget – annars blir du anställd”. Uttrycket är förstås ett skämt, men kommer sig av det stora behov av personal som just nu råder i Örnsköldsvik.

Stor personalbrist

Framgångarna för BAE Hägglunds Systems innebär att behovet av kompetent personal ökar. Samtidigt vill jätteföretaget inte dammsuga sina underleverantörer på anställda.

”Inte som gammaldags industri”

Hos Machtech, en av de största underleverantörerna, träffar SVT Västernorrland Pelle Bergström, vd för företaget som på bara några år vuxit rejält.

Han visar runt i lokalerna, som inte ger sken av att tung industriverksamhet pågår här.

– Det ska inte se ut som en gammal industri. Här är vi noga med att det ska vara rent och snyggt, säger Pelle Bergström.

Konkurrens om gymnasieutbildade

Företaget har vuxit rejält de senaste åren och söker ständigt efter mer personal och det är huggsexa efter gymnasieskolans kullar.

I klippet berättar Pelle Bergström om sin egen drastiska lösning för att lösa personalbristen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

 

Länk: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasternorrland/foretag-i-ornskoldsvik-startar-egen-industriutbildning-vi-behover-folk-nu

Share the Post:

Related Posts