3E Media AB - Ljunganbladet och Hallsta Print

Gängmålet efter tillslaget i Sundsvall upp i hovrätten – åklagarna har ny bevisning

Detta är en nyhet från SVT:s RSS flöde.

Den 1 november kom Sundsvalls tingsrätts dom i målet som innebar att 20 misstänkta personer dömdes för gängrelaterad brottslighet i olika grad.

Den 21-årige huvudfiguren med kopplingar till det kriminella nätverket Foxtrot ansågs ha planerat och organiserat både sprängningar och dödsskjutningar på sina tidigare vänner, alla medlemmar i det rivaliserande Dalennätverket.

Åklagarsidan yrkade på livstids fängelse men 21-åringen dömdes till elva år bakom galler.

Både han och ett flertal av de andra som dömdes i målet överklagade – men det gjorde också åklagarsidan.

Har kunnat spåra misstänkt

Vice chefsåklagare Karin Everitt och hennes kollega Henrik Wallin ville framför allt se fällande domar i delen som handlar om skjutningen i området Bosvedjan i Sundsvall strax före jul 2022 då en ung man skadades. I den delen vann de inte gehör utan tingsrätten friade alla misstänkta, då rätten inte ansåg att någon kunde bindas vare sig till brottsplatsen eller till själva gärningen.

– Men nu har vi kunnat spåra att en av de misstänkta färdats från brottsplatsen vid den aktuella tidpunkten, säger chefsåklagare Karin Everitt.

Den här bevisningen har alltså tillkommit nu på senare tid?

– Ja, det har den.

13 personer uppe i rätten

Rättegången i hovrätten rör 13 av de totalt 24 personer som åtalades i tingsrätten. Fem av dem är fortfarande häktade.

Brottsrubriceringarna i målet är bland annat förberedelse till mord, försök till mord, grovt vapenbrott och grovt narkotikabrott.

Hovrättsförhandlingarna sker i Attunda tingsrätt i Sollentuna av säkerhetsskäl, och pågår till i slutet av februari.

I videon utvecklar vice chefsåklagare Karin Everitt det – som hon bedömer – stärkta bevisläget inför rättegången i hovrätten.

 

Länk: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasternorrland/gangmalet-efter-tillslaget-i-sundsvall-upp-i-hovratten-aklagarna-har-ny-bevisning

Share the Post:

Related Posts