Föräldrarna efter drunkningen i Solberg: ”Fruktansvärt om de lägger skulden på Hampus”

Detta är en nyhet från SVT:s RSS flöde.

Det var i samband med arbete med en timmerväg över en myr som olyckan inträffade. Den 14 ton tunga grävmaskinen gick genom isen på en mindre tjärn ute på myren. Hampus Jakobsson blev fast i maskinen som sjönk till fyra meters djup.

– Det borde aldrig ha hänt, säger Kristin Jakobsson, Hampus mamma och menar att Hampus inte var tillräckligt informerad om att det fanns en tjärn på myren.

”Försvinner i en mörk tjärn”

SCA som beställt jobbet hävdar att man försett den entreprenör, som sedan anlitade Hampus som maskinförare, med tydliga instruktioner. Samtidigt ser föräldrarna skräckscenariot framför sig.

– Vår son har drunknat, han blev instängd i en förarhytt, alla som har barn kan föreställa sig skräcken och känslan när man sitter i en maskin och försvinner ner i en mörk tjärn, säger Hampus pappa Peter Jakobsson.

Bristfällig information?

Peter och Kristin hävdar att de fått indikationer på att informationen var bristfällig. De fick se en kartskiss över transportvägen, något Hampus visade innan olyckan. På skissen fanns inget vatten utmärkt. Kartan kan finnas kvar i Hampus telefon som beslagtagits av polisen.

– Min son hade inte någon utbildning i skogsbruk, han jobbade med att dra fiber och köra grävmaskin på sommaren, säger Peter Jakobsson som frågar sig om allt gått rätt till.

Olyckan utreds av skogsbolaget SCA, arbetsmiljöverket och riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål.

I videon granskar SVT händelseförloppet och skogsbolaget SCA uttalar sig om föräldrarnas kritik.

 

Länk: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasternorrland/foraldrarna-efter-drunkningen-i-solberg-fruktansvart-om-de-lagger-skulden-pa-hampus

Share the Post:

Related Posts