Ökad efterfrågan på stridsfordon hos BAE Hägglunds skapar högtryck i Örnsköldsvik

Detta är en nyhet från SVT:s RSS flöde.

Orderboken är stinn, värd 60 miljarder kronor. Förra året omsatte Hägglunds strax över tre miljarder kronor, men inom några år beräknas den ha fyrdubblats – till 12 miljarder.

Det kan bli mer – en kalkyl räknar med sex gånger.

Hur många jobbar på Hägglunds?

Med dagens 2 000 anställda är det här i nivå med vilken batterifabrik som helst – men det är en boom helt utan den stora uppmärksamhet de omtalade gröna etableringarna i norr har fått i media.

En exportsuccé som gått lite under radarn.

– Ja, jag vet inte riktigt vad det beror på, men vi börjar få lite mer uppmärksamhet nu. Det kan ju bero på att försvarsindustrin blivit en viktig del av landets försvars- och säkerhetspolitik, säger Tommy Gustafsson Rask, vd.

”Vi suger upp arbetskraft”

Företaget växer så det knakar, och det skapar möjligheter men också stora utmaningar för kommunen och det övriga näringslivet.

– Vi har sugit upp väldigt mycket arbetskraft, så Örnsköldsvik behöver få till en inflyttning, annars blir det inte en hållbar utveckling för kommunen, säger Tommy Gustafsson Rask.

Demokratisk rättighet att försvara sig

Samtidigt är frågan om svensk vapenindustri något som återkommande vållar debatt.

– Frågan är komplex, våra produkter kan ju användas i krig och döda människor. Samtidigt är det också en demokratisk rättighet och skyldighet att ha ett försvar som gör att vi kan försvara landet, säger Tommy Gustafsson Rask.

 

Länk: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasternorrland/exportsucce-for-vapenjatten-bae-hagglunds-skapar-hogtryck-i-ornskoldsvik

Share the Post:

Related Posts