AI nytt gymnasieämne i höst – docenten på Mittuniversitetet: ”Orealistiskt”

Detta är en nyhet från SVT:s RSS flöde.

Lärare som i dag är behöriga att undervisa i teknik, matematik, programmering, gränssnittsdesign och webbutveckling behöver 15 högskolepoäng inom artificiell intelligens för att också kunna bli behöriga att undervisa i AI-ämnet. Övriga lärare behöver 60 högskolepoäng för behörighet.

– 15 högskolepoäng är 10 veckors heltidsutbildning och det är inte speciellt realistiskt att de ska få den frigörelsen i tid för att göra det, säger Jimmy Jaldemark docent i pedagogik på Mittuniversitetet i Sundsvall.

Politiskt projekt

Jaldemark menar att det är ett sätt att ta taktpinnen i den skolpolitiska debatten och att man inte får glömma bort vem som lägger fram det.

– Det är inte realistiskt när det gäller att genomföra det. Det kanske är realistiskt som ett politiskt projekt att säga att det är viktigt, säger Jimmy Jaldemark.

Artificiell intelligens för alla medborgare

Enligt Skolverket kommer ämnet att kunna erbjudas i programstrukturen för det naturvetenskapliga programmet och teknikprogrammet.

– Det måste handla om breda frågor om AI:s roll, hur det påverkar demokrati, arbetsliv, föreningsliv och allt det vi gör och jag tror inte det räcker att man ger naturvetare och tekniker den kompetensen. Det behövs hos alla medborgare, säger Jaldemark.

Hör Jimmy Jaldemark berätta hur han ser på möjligheterna att lärare ska hinna utbilda sig i nödvändig grad inom AI .

 

Länk: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasternorrland/ai-nytt-amne-for-gymnasiet-hosten-2024-pedagogik-docent-pa-mittuniversitetet-inte-realistiskt

Share the Post:

Related Posts