Hård attack från S i Norrland – ”regeringens politik hotar tusentals jobb”

107

Detta är en nyhet från SVT:s RSS flöde.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Riksdagsledamoten Peder Björk (S) menar att regeringens politik sätter käppar i hjulet för utvecklingen i länet. – Jag är djupt orolig, säger han. Foto: Pierre Ragnehag

Hård attack från S i Norrland – ”regeringens politik hotar tusentals jobb”

Uppdaterad
Publicerad

Nu kräver socialdemokratiska riksdagsledamöter från de sex nordligaste länen i landet besked om regeringen har någon plan för det som kallas den ”gröna omställningen” i norra Sverige. 
 

– På varje punkt motverkar regeringen nu den gröna omställningen i Norrland, menar Peder Björk, riksdagsledamot från länet. 

S-riksdagsledamöterna från de nordliga länen avfärdar regeringens strategi som ”illa genomtänkt hafsverk” – där de menar att Västernorrland dessutom är helt bortglömt. 

Kommunerna måste få hjälp

I spåren på stora etableringar som i Torsboda kommer behoven av samhällsinvesteringar i allt från bostäder, skolor och sjukvård till utbildning och kommunikationer. Mycket av det här landar på kommunernas bord, samtidigt som dessa drabbats hårt av de senaste årets fördyringar. 

Enligt Peder Björk (S) måste kommuner och regioner få ekonomiskt stöd för att klara omställningen. Han är också kritisk till att myndigheter som Arbetsförmedlingen och Länsstyrelserna får minskade anslag.

Kräver svar i riksdagen

– Om vi ser framåt där 10-tusentals jobb kan skapas i Norrland, ja, då behövs det mer resurser, säger han.

De norrländska S-företrädarna kräver nu svar i riksdagen från ansvariga ministrar.

I klippet; Ökat stöd och större statligt ansvar – krävs en höjning av skatten? Hör Peder Björks svar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

 

Länk: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasternorrland/hard-attack-fran-s-i-regionen-regeringens-politik-riskerar-stoppa-tusentals-jobb