10 000 års historia dokumenterad i Örnsköldsvik – ”Ett fantastiskt faktamaterial”

0
161

Detta är en nyhet från SVT:s RSS flöde.

Det är Lena Edblom, filosofie doktor i arkeologi, som har lett arbetet med att ta fram en karta som kan visa hur Örnsköldsviks kommun ändrats geografiskt, från stenåldern fram till mitten av 1800-talet.

Till sin hjälp har hon haft Pia Höglander, Hasse Olofsson och Tina Ottosson för att lägga ihop flera lager av kartor och klickbar information.

– Det är ett fantastiskt faktamaterial som vi har tagit fram och när vi står ute i verkligheten som här på Varvsberget och förstår att det här var en ö för 4 000 år sedan, det är ganska häftigt, säger Lena Edblom.

Missvisande namn

Nu hoppas hon att kartan ska vara till hjälp för allmänheten att lära sig mer om hur till exempel landhöjningen förändrat geografin de senaste
10 000 åren och förklara varför vissa ortsnamn inte stämmer överens med dagens geografiska beskrivnmingar.

– Ta Nederön tillexempel. Det är ingen ö idag och Blåvik är ingen vik. Landhöjningen har verkligen förändrat landskapet. Nu hoppas jag att skolorna ska använda den här kartan i undervisningen, säger Lena Edblom.

Hemsida beskriver historien

Förutom kartan har museet också publicerat en webbsida som heter Örnsköldsvik 10 000 år och den sidan beskriver hur människor levt, bott och vad de ätit och trott på genom åren.

Hör Lena Edblom berätta om arbetet bakom den interaktiva kartan i videon.

 

Länk: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasternorrland/10-000-ars-historia

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here