Köpare varnar för oseriös hästförmedlare från Sundsvall – nu utreds hon

0
121

Detta är en nyhet från SVT:s RSS flöde.

En kvinna som SVT pratat med har haft hästar i samma stall som hästförmedlaren. När stallet drabbades av den mycket smittsamma hästsjukdomen kvarka, misstänkte hon att hästförmedlarens importerade hästar spridit smittan.

En annan kvinna anmälde händelsen till Länsstyrelsen och nämnde samtidigt hästförmedlarens omfattande försäljning. Under perioden januari till september 2022 har kvinnan 130 annonser med sålda hästar bara på forumet Hästnet, enligt länsstyrelsen som utreder henne.

– Hon är en frisk fläkt som visade sig ha fula affärer hela tiden, säger den tidigare stallgrannen, som vill vara anonym.

Förnekar försäljningen

Djurskyddslagen kräver tillstånd av säljare som förmedlar fler än fyra hästar per år. Men till länsstyrelsen förnekar hästförmedlaren att hon ägnar sig åt försäljning.

”Hon säger att hon inte äger eller säljer några hästar, hon står inte på några köpeavtal eller liknande”, står det i länsstyrelsens anteckning.

Så säger hon även till SVT. Men hos två köpare som SVT haft kontakt med kan man se att kvinnans namn visst står på köpeavtalet – och att det är till henne betalningen går.

Ändrar sin berättelse

När SVT ringer upp hästförmedlaren för att ställa frågor om hennes affärer, blir svaret först att hon inte säljer några hästar utan bara är en skötare. Men senare under samtalet säger kvinnan att hon har förmedlat hästar från flera länder, dock utan att ha sett dem själv.

– Litauen, Holland, Tyskland, Belgien. De kommer från hela Europa, säger hon.

I klippet: Hör historien om hästförmedlaren på 60 sekunder.

 

Länk: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasternorrland/sundsvallskvinna-formedlar-hastar-i-daligt-skick-saljer-som-valfungerande-ridhastar

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here