Annelie köpte skadad häst av hästförmedlaren från Sundsvall: ”Han var en slakthäst”

56

Detta är en nyhet från SVT:s RSS flöde.

Hästen var mycket högre än vad hästförmedlaren angett, men det var framför allt beteendet som Annelie reagerade på, vilket hästtidningen Hippson var först med att berätta.

– När vi skulle hoppa upp på honom så märkte vi ganska snabbt att det var någonting som inte stämde. Han hade liksom panik i blicken, säger hon.

Veterinären hittade flera skador

Eftersom Nelis försökte kasta av ryttare lät Annelie en svensk veterinär undersöka hästen. Hästen diagnostiserades med ”kissing spine, facettledsartopi och benfragment på två kotor i nacken”. Enligt veterinären kan skadorna förklara hästens ovilja och beteende.

– Han var ju egentligen en slakthäst kan man säga, säger Annelie.

Sökte skadade hästar

Annelie började ana oråd när hon såg att hästförmedlaren sökte efter skadade hästar på Facebook. På utländska sidor annonserade kvinnan efter hästar med dåliga röntgenplåtar och små defekter som ”kissing spines”. Åkomman innebär att kotorna i hästarnas ryggrad ligger och trycker på varandra. Det var en av diagnoserna Annelies häst hade.

Nelis var bara fyra år gammal så Annelie tänkte att hästen inte kunde ha blivit skadad på så kort tid. Hon menar att man inte kan lita på de utländska besiktningarna och vill nu varna andra från att importera häst utan att provrida.

– Jag önskar att jag aldrig köpte honom, säger hon.

Förmedlaren: ”Köpare har eget ansvar”

När SVT frågar hästförmedlaren om sökningarna efter skadade hästar så svarar hon att hon får söka på vad hon vill och att sökningarna inte betyder att hon köpt eller sålt skadade hästar.

Men om man är i branschen och vill vara seriös så kanske det är en märklig sökning?

– Jag säljer ju inga hästar själv. Jag har sålt en häst själv. Det enda jag har gjort är att jag har tränat och ridit hästarna. Om det visat sig vara fel på några hästar så tycker jag att du som köpare har ditt egna ansvar, då det är privatpersoner som sålt hästarna och det är köplagen som gäller, säger hästförmedlaren till SVT i ett telefonsamtal.

I klippet: Hör om olyckan som inträffade när en professionell tränare provred hästen, och hur hästförmedlaren reagerade när Annelie konfronterade henne.

 

Länk: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasternorrland/hastkoparen-annelie-kopte-hast-av-en-sundsvallskvinna-varnar-andra-pa-sociala-medier