Sundsvallshjälte hyllades när svenska armén firar 500 år

0
78

Detta är en nyhet från SVT:s RSS flöde.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Armén fyller 500 år i år – då hyllades en gammal krigshjälte i Sundsvall som kämpade mot ryssen. Foto: Pierre Ragnehag

Sundsvallshjälte hyllades när armén firar 500 år

Uppdaterad
Publicerad

Allt började med Vasa – inte skeppet, men kungen. Samma år som Gustaf Vasa blir krönt till kung, 1523,  blir armén en egen fast organisation. Den svenska armén fyller alltså 500 år vilket firas på olika sätt över landet.  I Sundsvall firades jubileet med en ceremoni för hjälten försökte hålla stånd mot ryssen 1721.

Det var en rätt ojämn kamp för hjälten och hans jämtlandska dragoner – 5 000 härjande ryssar mot 200 svenskar.  Där Selångersån närmar sig Mittuniversitet i Sundsvall restes en minnessten över Johan Henrik Fieandt, majoren som ledde svenskarna vid det som kallas Slaget vid Selånger.

En naturlig plats att ha en lokal 500-årsceremoni, tycker chefen för Medelpadsbataljonen, Ingemar Norlén.

I klippet: om jämtlandsdragoner, budkavlar och 500-årsdagens festliga höjdpunkt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

 

Länk: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasternorrland/500-1

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here