Utredningen kring 25-årige nätverksledaren: Kopplingar till två skjutningar i Sundsvall

70

Detta är en nyhet från SVT:s RSS flöde.

Just den sistnämnda händelsen – där tre personer besköts varav en skadades – uppges av underrättelsekällor inom polisen ha varit startskottet för den våldsspiral som sedan följde framför allt i Stockholmsområdet under de efterföljande månaderna.

Vågen av skjutningar och sprängdåd ska i sin tur ha handlat om en maktkamp om kontrollen över narkotikaförsäljningen i Sundsvallsområdet och övriga Norrland mellan den 25-årige nätverksledaren och hans argaste konkurrent, den 36-åring som kallas ”Den kurdiske räven”.

Den sistnämnde lever sedan en tid tillbaka i Turkiet där han nu är medborgare, och därifrån styr han sitt kriminella nätverk trots att svenska myndigheter länge förgäves försökt få honom utlämnad.

Sammanlagt fem misstänkta

I förundersökningen mot den nu häktade 25-årige nätverksledaren från södra Stockholm finns i nuläget totalt fyra ytterligare misstänkta i åldrarna 20-23 år. Misstankarna gäller grov narkotikasmuggling på två punkter, försök till grov narkotikasmuggling och penningtvättbrott.

22-åringen som tidigare varit häktad under utredningen av dödsskjutningen av en man i 35-årsåldern i bostadsområdet Korsta i december 2020 åtalades också för narkotikasmuggling i stor skala. Ett ärende som avslöjades av tullkriminalen där narkotikaleveranser hämtades ut via en matbutik i Sundsvall. Men han frikändes av tingsrätten.

Förtegen

23-åringen som misstänkts för inblandning i skjutningen i Bosvedjan åtalades också i det ovannämnda ärendet – men friades även han.

En som dömdes var dock en nu 21-årig man som nu är en huvudfigurerna i utredningen efter det stora polistillslaget i Sundsvall i januari. 21-åringen har för övrigt också suttit häktad misstänkt för delaktighet i dödsskjutningen i Korsta.

Senior åklagare Lo Jonsson som leder förundersökningen kring dem 25-årige nätverksledaren är ytterst förtegen kring ärendet och vill inte besvara någon av SVT:s frågor.

25-åringen befinner sig sedan en tid på okänd adress utomlands.

• 22-årig man, skriven i Sundsvall. Dömd tre gånger bland annat för ringa narkotikabrott. Häktad som på sannolika skäl misstänkt för dödsskjutningen i Korsta i Sundsvall i december 2020, men släpptes senare fri. Fortfarande misstänkt i ärendet.

• 23-årig man, skriven i Sundsvall. Dömd fyra gånger bland annat för misshandel och narkotikabrott. Misstänkt för delaktighet i Bosvedjeskjutningen i december i fjol men senare avförd.

• 20-årig man, skriven i Sundsvall. Dömd fyra gånger för narkotikabrott. Satt häktad i mål om grov narkotikasmuggling för två år sedan men blev inte dömd. Adresserad mottagare av drygt fem kilo hasch i utredningen mot 25-årige nätverksledaren.

• 21-årig man, skriven i Sundsvall. Dömd två gånger, för misshandel och grovt vapenbrott. Det sistnämnda sedan han haft en skarpladdad revolver på sig på en skola i Sundsvall. Häktad i samma mål om grov narkotikasmuggling som ovanstående, men även han friad. Adresserad mottagare av fem kilo hasch i utredningen mot 25-årige nätverksledaren.

 

Länk: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasternorrland/utredningen-kring-25-arige-natverksledaren-kopplingar-till-tva-skjutningar-i-sundsvall