SCA-ansvarig om vindkraftsutredningen: ”Kommunerna bör få ersättning”

56

Detta är en nyhet från SVT:s RSS flöde.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mikael Källgren, affärsområdeschef för förnybar energi på SCA menar att elektrifieringen av Sverige är en nationell angelägenhet och då krävs en rejäl utbyggnad av vindkraften. – Kommunerna behöver bli ersatta, tycker han. Foto: SVT

SCA-ansvarig om vindkraftsutredningen: ”Kommunerna bör få ersättning”

Uppdaterad
Publicerad

Förväntningarna på den statliga utredningen om vindkraften var höga hos kommunerna i Västernorrland, men besvikelsen blev desto större när frågan om pengar till kommunerna helt sonika inte fanns med. Bland annat hos skogsbolaget SCA.

SCA storskaliga planer att bygga ny vindkraft från Sundsvall och norrut. 

– Elektrifieringen av Sverige som pågår är en nationell angelägenhet, och då krävs en ordentlig utbyggnad av vindkraften, säger Mikael Källgren som är SCA: s affärsområdeschef för förnybar energi.

– Kommunerna bör få ersättning för att de ”tar en för laget”, tycker han.

Han är skeptisk till regeringens krav att det är vindkraftsbolagen som ska stå för ersättningarna till lokalsamhället och inte skattebetalarna.

– Ytteligare bördor på de som investerar i vindkraften och bidrar till den gröna omställningen, det kommer att slå fel, menar han.

Hör Mikael Källgren om de konsekvenser bristen på konkreta förslag kan få för utbyggnaden.
 

Klimatminister Romina Pourmokhtari (L) tar emot utredningen från Ulrika Liljeberg men markerade tydligt att hon inte gillar utredarens slutsats att pengar till kommunerna bara kan tas in via skatter. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

 

Länk: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasternorrland/sca-s-dom-over-vindkraftsforslagen