Allt du behöver veta om A-traktorer, mopeder och elsparkcyklar

57


Moped, elsparkcykel och A-traktor är jättebra transportmedel för ungdomar som vill ta sig fram lätt och smidigt. Det är dessutom en utmärkt hobby att umgås kring som är till stor glädje för många unga. Fel hanterade kan det däremot innebära en fara för de som färdas i eller på fordonen.

Det här gäller för mopeder och A-traktorer

Polisen påträffar ofta många mopeder och A-traktorer som är manipulerade till att köra i högre hastighet än vad som är tillåtet.

Ofta är en moped eller A-traktor laglig igen när den åter står parkerad hemma hos er och det kan vara svårt att avgöra om den är eller har varit manipulerad till att gå för fort. Men ditt barn vet hur det ligger till. Därför behöver ni ha samtal om risker och konsekvenser med att köra trimmat.

Förutom den uppenbara risken för allvarliga trafikolyckor får vi på kommunen och Polisen samtal från medborgare om problem och störningar på grund av vårdslöst körda mopeder och A-traktorer. Som förälder är det viktigt att veta att det är du som har det yttersta ansvaret för att ditt barn kör säkert och lagligt.

Det är viktigt att tänka på:

  • Om ditt barn åker fast på en trimmad moped eller A-traktor eller kör berusad kan det hända att ditt barn inte får körkortstillstånd när det blir dags att börja övningsköra för motorcykel eller bil. En trimmad moped eller A-traktor är i lagens mening en motorcykel eller personbil.
  • Du som förälder kan dömas för tillåtande av olovlig körning, vare sig du vet om det eller inte.
  • Försäkringen gäller inte om fordonet är trimmat eller om ditt barn utför en annan brottslig handling. Det kan till exempel vara att köra påverkad av alkohol eller droger eller att köra vårdslöst. Skulle man skada sig själv får man ingen ersättning och skulle någon annan skadas blir ert barn skadeståndsskyldigt.
  • En trimmad moped eller en felaktigt körd A-traktor eller fyrhjuling med högre hastighet, kan medföra allvarliga kroppsliga skador eller i värsta fall dödsfall. 

Det här gäller för elsparkcyklar

Det är allt fler som använder elsparkcykel för att ta sig fram, såväl unga som vuxna. Men det är uppenbart att inte alla vet vilka regler som gäller.

Det är viktigt att tänka på:

  • En elsparkcykel klassas som en cykel förutsatt att den inte går fortare än 20 km/tim.
  • Går den fortare än 20 km/timme, eller har en effekt på över 250 watt, klassas den som en moped med alla regler som hör till mopeder.
  • Det är inte tillåtet att skjutsa på elsparkcykeln.
  • Barn under 15 år måste bära hjälm.
  • Fordonet ska vara utrustat med broms och ringklocka.
  • Vid mörkerkörning ska fordonet ha reflexer och belysning fram och bak.

Information om lagar och regler 

 

Länk: https://polisen.se/aktuellt/nyheter/2023/april/allt-du-behover-veta-om-a-traktorer-mopeder-och-elsparkcyklar/