Härnösand, Kramfors och Sollefteå tappar miljoner i statsbidrag: ”Inte bra, riktigt surt”

57

Detta är en nyhet från SVT:s RSS flöde.

Det är från år 2020 som det särskilda statsbidraget delats ut, som syftar att kompensera de kommuner som haft ett extra stort flyktingmottagande. Under måndagens presskonferens presenterade finansminister Elisabeth Svantesson (M) den nya vårbudgeten, som bland annat halverar det nämnda statsbidraget.

Tidningen Dagens Samhälle har sammanställt en lista på de tio kommuner som drabbas hårdast av det halverade statsbidraget och bland dem finns tre av Västernorrlands kommuner, en av dem är Kramfors.

–  I första skeendet kommer det inte att påverka, men i det längre perspektivet. Vi har lärt oss genom åren att vara lite försiktiga med den här typen av riktade statsbidrag, så vi har inte räknat med så stora medel, säger Anki Johnson, chef för bildningsförvaltningen i Kramfors kommun.

Hör henne berätta hur kommunen ändå påverkas och hennes tankar om det här stödet behövs – eller inte.

 

Länk: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasternorrland/tre-av-lanets-kommuner-varst-drabbade-av-halverad-flyktingkompensation