Elitåkare vill senarelägga säsongen – slalomtävling i Sundsvall visar att det går

0
63

Detta är en nyhet från SVT:s RSS flöde.

Traditionella och internationella slalomtävlingen Påsksmällen som under påskhelgen kördes på Södra berget i Sundsvall och i backen i Nolby visar att skidsäsongen är långt ifrån slut, även om det är april. Ett bevis på att uppropet till internationella skidförbundet, FIS, om att skjuta på tävlingssäsongen som en klimatåtgärd inte är någon omöjlighet.

– Jag tycker att det är jättebra, säger Liza Backlund, segrare i lördagens tävling.

Tunga namn

Uppropet till FIS kommer både från alpina åkare och längdåkare och tunga namn som världscupvinnaren Mikaela Schiffrin hör till dem som skrivit på.

Tanken är att en senare säsongsstart minskar resandet runt om i världen som de aktiva tvingas göra för att hitta snö att åka på tidigt på försäsongen. En senare start innebär att man i större utsträckning kan träna på hemmaplan.

Oro för sportens framtid

Bra, tycker tycker de åkare som SVT pratar med i samband med Påsksmällen. Oron för att ett allt varmare klimat ska göra skidsporten omöjlig är påtaglig.

– Glaciärerna smälter, konstaterar Max Silfwerplatz från Saltsjöbaden och menar att om det ska finnas någon snö att åka på så måste även den alpina cirkusen ta sitt ansvar.

Hör några av toppåkarnas synpunkter på en senare tävlingsstart och se hur snöförhållandena i tävlingarna i Sundsvall var i videon.

 

Länk: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasternorrland/skjut-fram-skidsasongen-for-klimatet-slalomtavlingen-i-sundsvall-visar-att-det-gar

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here