Fransk campingjätte satsar på ”glamping” vid Smitingens havsbad i Härnösand

56

Detta är en nyhet från SVT:s RSS flöde.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Stor camping ska byggas vid Smitingens havsbad i Härnösand Foto: Peter Nässén / SVT

Fransk campingjätte satsar på ”glamping” vid Smitingens havsbad i Härnösand

Uppdaterad
Publicerad

Nu är det klart att det blir det franska företaget Huttopia som kommer att bygga och driva en stor camping på Smitingen i Härnösand.

Planerna på en camping har funnits sedan 1986 och nu verkar kommunen äntligen ha nått sitt mål.

Planerna på en camping har stötts och blötts i årtionden men nyligen skrev Härnösands kommun ett avtal med Huttopia om att bygga och driva en camping på området under 35 års tid.

Men det är planer som har mött på hårt motstånd genom åren.

– Vi tror att det kommer vara positivt hos de flesta. Vi har gjort förstudier och har positiva indikationer på att man tycker det är dags nu, säger Henrik Olsson, utvecklare på Härnösands kommun.

Lyxcampingar

Kommunen och Huttopia verkar rörande ense om att det ska bli en camping som byggs i samklang med naturen, inte minst eftersom havsbadet är omgivet av ett naturreservat.

Avtalet träder i kraft den 1 september och Huttopia betalar en årlig avgift för marken i 35 år. Dessutom står företaget för alla kostnader för bygge och drift av campingen.

– Det här är ett unikt koncept med hållbara campingar. Huttopia har specialiserat sig på naturnära upplevelser när man bygger sina ”glampingar” säger Bengt Högberg på High Coast Invest.

Klart 2025

Enligt Bengt Högberg är det Huttopia som skapat begreppet ”glamping”, som innebär specialbyggda stugor och tält för en lite lyxigare upplevelse. Förhoppningarna är att campingen ska kunna vara igång någon gång under 2025.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

 

Länk: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasternorrland/fransk-campingjatte-satsar-pa-glamping-vid-smitingens-havsbad-i-harnosand