Pojke från Medelpad dömd för våldtäkt mot tolvårig flicka

62

Detta är en nyhet från SVT:s RSS flöde.

Foto: SVT

Pojke från Medelpad dömd för våldtäkt mot tolvårig flicka

Uppdaterad
Publicerad

En 15-årig pojke från Medelpad döms för våldtäkt mot barn. Enligt både honom och målsäganden, en tolvårig flicka, skedde det hela frivilligt men Sundsvalls tingsrätt slår fast att 15-åringen borde ha vetat att flickan var underårig – eller åtminstone insett risken.

Enligt Sundsvalls tingsrätts dom ska det hela ha skett i augusti i fjol på en ort i västra Medelpad. Båda parter uppger att det varit frivilligt, och rätten konstaterar att ingen av dem varit mer pådrivande än den andra.

15-åringen hävdar att han inte känt till flickans ålder, att han tänkt fråga henne men inte gjort det och att han i stället fått veta genom en annan person – dock oklart vem – att hon fyllt 15 år.

Saknat uppsåt

Han nekar till brott och anser han saknat uppsåt, och medger inte heller att han skulle ha varit oaktsam i det avseendet. Flickans syster har dock uppgett att hon berättat för 15-åringen hur gammal flickan var.

Sammantaget menar rätten att 15-åringen borde ha varit medveten om eller skaffat sig vetskap om flickans låga ålder. Enligt tingsrätten tyder detta på att ”(NN) insett risken för att Sekretess MA var yngre än 15 år och varit likgiltig inför den risken. Han har därmed varit medvetet oaktsam.”

Rätten dömer honom därför till 150 timmars samhällstjänst för våldtäkt mot barn.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

 

Länk: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasternorrland/pojke-domd-for-valdtakt-mot-tolvarig-flicka