Ny rapport lyfter nyttan med idrottsanläggningar – satsningar ger fyrfalt tillbaka

60

Detta är en nyhet från SVT:s RSS flöde.

När skidsäsongen börjar allt senare på året, och tar slut tidigare, spelar det stor roll om skidanläggningarna kan tillverka konstsnö, visar rapporten som bland annat Friluftsfrämjandet och svenska skidförbundet tagit fram. Det har även Hägglunds SK som sköter skidspåren i den kommunala idrottsanläggningen Skyttis i Örnsköldsvik

– Det är många som rör sig här och uppskattar spåren. När vi har sprutat snö tidigt på vintern så står de i kö och vill åka, säger Urban Edlund från Hägglunds SK.

Ger tillbaka flera gånger

Varje satsad krona ger dessutom nästan fyra kronor tillbaka i mervärden som bättre folkhälsa och då framför allt bland motionärer i medelåldern och äldre. Fysisk aktivitet i den åldern minskar nämligen risken att drabbas av bland annat typ II diabetes, hjärt- kärlsjukdomar och viss typ av cancer samtidigt som det förbättrar immunförsvaret, sömn och välbefinnande.

– Det är väldigt viktigt. Jag mår aldrig så bra som när jag är ute och åker skidor, säger Anita Lindblad.

Hör skidmotionärerna Anita, Sture och Christer berätta mer i klippet.

 

Länk: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasternorrland/ny-rapport-lyfter-nyttan-med-idrottsanlaggningar-satsningar-ger-fyrfalt-tillbaka