Chefen på ungdomshemmet Vemyra i Sollefteå: ”Barnen ska vara trygga och säkra”

45

Detta är en nyhet från SVT:s RSS flöde.

Enligt studien har 209 fall rapporterats om övergrepp mot de placerade barnen och ungdomarna de senaste åren. Vemyra som är ett så kallat Sis-hem och drivs av statens institutionsstyrelse, har nyligen anställt en ny institutionschef och hon reagerade starkt när hon läste rapporten.

 – Man blir arg, man blir ledsen. Det har hänt saker som ingen människa ska behöva uppleva, säger Johanna Karlsson, institutionschef Vemyra.

Central larmfunktion

Majoriteten av de inrapporterade förövarna är personal vid ungdomshemmen och vi har tidigare rapporterat om flera fall på Vemyra. Elisabet Åbjörnsson Hollmark, generaldirektör på Statens institutionsstyrelse vill att man ska införa en central larmfunktion, för att det ska underlätta för de placerade att anmäla händelser. Något som Johanna Karlsson välkomnar, hör henne kommentera i klippet.

Ungdomshemmet Vemyra i Sollefteå tar emot skolpliktiga flickor med psykosocial problematik, psykisk ohälsa samt kriminalitet och missbruk. I dag finns där 12 placerade flickor i åldrarna 12-16 år. När den nya avdelningen ”Utsikten” är färdigställd i april, kommer det att finnas plats för 18 placerade barn och ungdomar.

 

Länk: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasternorrland/vemyra-i-solleftea-vill-ha-hogre-andel-kvinnor-i-personalen-vi-ska-stava-efter-att-ha-70-procent-kvinnor-anstallda