Ny utredning om vindkraft – regionpolitiker i Västernorrland: ”Nyckelfråga”

0
99

Detta är en nyhet från SVT:s RSS flöde.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Regionrådet Jonny Lundin (C) är ordförande för Regionala utvecklingsnämnden. Frågan om ekonomisk ersättning avgör vindkraftens framtid i Sverige, menar han. Foto: Pierre Ragnehag

Ny utredning om vindkraft – regionpolitiker i Västernorrland: ”Nyckelfråga”

Publicerad

En statlig utredning ska lägga fram förslag nästa vecka om hur kommunerna ekonomiskt ska kompenseras när man ger tillstånd till nya vindkraftsparker. Utredarna har presenterat modeller där kommunerna kan beskatta vindanläggningar. Men vare sig kommunerna eller regionen är nöjda – alla vill ha mer. 

Region Västernorrland har samordnat en rad möten där de statliga utredarna fått ta del av kommunernas synpunkter. Utredningen ska läggas fram nästa vecka, och tanken är att lägga fram konkreta förslag hur den ekonomiska ersättningen ska se ut.

Oreglerat idag

Det handlar om att gå från dagens system som egentligen saknar regler och styrning, till ett helt nytt där kommunerna får ersättning som gör att de öppnar upp för fler vindkraftsparker.

Företagen ska betala

I november styrde den nya regeringen om hela utredningen och slog fast att vindkraftsföretagen, inte staten, ska stå för fiolerna. 
SVT har tagit del av olika färska preliminära beräkningar där fastighets- och produktionsskatt ska generera pengar till kommunerna.

I klippet; Jonny Lundin (C). ordförande för regionala utvecklingsnämnden,  om vad det utfallet av utredningen betyder för den gröna omställningen i norra Sverige, och om en av knäckfrågorna som måste lösas. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

 

Länk: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasternorrland/vindkraften-nyckeln-till-gron-omstallning-regionradet-om-kommunernas-ekonomiska-krav

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here