Detta är en nyhet från SVT:s RSS flöde.
Ljungandalens simhall i Fränsta har nioårsgräns för att bada själv
Badhusen i Västernorrland har olika åldersgränser för när barn får bada själva. I Ljungandalens bad & sport i Ånge kommun ska man vara nio år och simkunnig för att bada utan vuxensällskap. Samtidigt rekommenderar Svenska Livräddningssällskapet en 12-årsgräns för ensambad.
– Vi har våra regler här i Ånge kommun som är anpassat efter vår simbassäng. Det har funkat i många år och vi ser inga problem med det, det är simkunnigheten som är det viktiga, säger Alexander Johansson, platsansvarig på Ljungandalens simhall i Ånge kommun.
Ljungandalens bad & sport är ett av badhusen i länet med lägst åldersgräns för att bada på egen hand. Men Alexander Johansson betonar vikten av simkunnighet.
– Det är skillnad att vara i en idrottshall än att vara i en simbassäng. Då är det väldigt viktigt att kunna simma, eller ha målsman med sig som bär ansvaret.
Hör Alexander Johansson från Ljungandalens simhall om deras åldersgräns.
Sundsvall
Njurunda simhall: Simkunnig nio år/årskurs 3 eller äldre. Simkunnig räknas när man kan simma 50 meter och hoppa i från kanten.
Himlabadet: Simkunniga barn, tio år eller äldre, får vistas i simhallen utan vuxens sällskap.
Sollefteå
Aquarena: Från året du fyller tio år kan du göra simprov för att få komma själv utan vuxen.
Näsåkers badhus: Simkunnig och tolv år.
Timrå
Timrå badhus: Barn som badar själv måste vara elva år och simkunniga.
Ånge
Ljungandalens bad & sport: Nio år, simkunnig, 50 meter bröstsim och 25 meter ryggsim.
Härnösand
Härnösands simhall: Nio år och simkunnig, Simborgarmärket.
Kramfors
Ådalshallen & Bollstahallen: För att bada själv krävs det att man kan visa upp 50 meter bröstsim och 25 meter ryggsim samt att man är över 10 år.
Örnsköldsvik
Paradisets upplevelsebad: Tolv år eller simkunnig (simma 200-meter).
SVT:s rundringning omfattar inte alla simhallar och badhus i länet.
Så arbetar vi
SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.