Ny forskning: Förgiftade havsbottnar blir miljövänligt bränsle

62

Detta är en nyhet från SVT:s RSS flöde.

Så kallade fiberbankar finns i hav, sjöar och vattendrag i anslutning till massaindustrier på en lång rad platser runt om i landet. Det handlar om en svampig och ofta förorenad massa av träfibrer som släppts ut från industrier fram till 70-talet. Samtidigt är det också energi.

– Det är i princip trä, så det innehåller mycket energi, säger Erik Hedenström, professor på Mittuniversitetet.

Bakterier och jästsvampar

Nu visar forskning på Mittuniversitet i Sundsvall att fiberbankar med hjälp av bakterier och jästsvampar kan omvandlas till biobränsle, i det här fallet biodiesel, samtidigt som miljögifter tas om hand.

De höga halterna av olika miljögifter i fiberbankarna är ett bekymmer sedan länge. Hittills har inga sådana här områden sanerats men nu kanske  forskningsresultaten kan ändra på det.

– Jag ser det som kombinerat miljöprojekt, säger Erik Hedenström.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad är en fiberbank? Få en förklaring i klippet

Kapplöpning bland forskare                             

Det pågår närmast en kapplöpning bland forskare som ser fiberbankarna som en resurs. På KTH i Stockholm finns ett liknande projekt där man vill göra kol av samma material.

Samtidigt är fiberbankar en ändlig resurs och det finns också risk att gifterna sprids om man rör i materialet men på länsstyrelsen i Västernorrland välkomnar man allt som kan leda till att de förorenade områdena saneras. Erik Hedenström tycker att när det nu finns metoder och teknik är det är också dags att agera.

 

Länk: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasternorrland/ny-forskning-forgiftade-havsbottnar-blir-miljovanligt-bransle