Nytt reningsverk i Fränsta kraftigt försenat: ”Skulle varit i drift i december”

17

Detta är en nyhet från SVT:s RSS flöde.

Det gamla reningsverket i Fränsta ser närmast ut som ett ruckel där det står i skuggan av det nya. För 57 miljoner kronor kommer 3 000 hushåll få avloppsrening i det nya verket – men det dröjer.

– Det skulle ha varit i drift i december, men på grund av försenade maskiner har vi inte kunnat provköra än, säger Emma Gustafsson, va-chef på Ånge kommun.

Vad förseningen beror på är lite oklart, säger hon. Maskinerna skulle egentligen ha kommit vecka 46 förra året, men nu hoppas hon i alla fall kunna få dem så att anläggningen kan vara igång framåt sommaren. Den nya anläggningen kommer att ersätta tre gamla på orten.

Höjt va-taxan två gånger

Som många andra kommuner är Ånges va-nät och anläggningar i stora behov av renoveringar. Vissa ledningar är fortfarande kvar sedan 30-talet, men det är en tuff ekvation. Materialkostnaderna har på kort tid ökat med 50 procent säger hon, samtidigt som befolkningen och därmed inkomsterna minskat.

– Vi ska ju finansiera alla våra investeringar via taxan och vi har redan höjt den två gånger de senaste 3,5 åren säger va-chefen Emma Gustafsson.

 

Länk: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasternorrland/nytt-reningsverk-i-fransta-kraftigt-forsenat