Lantbruksbarometern: Mörk framtidstro hos länets bönder

0
72

Detta är en nyhet från SVT:s RSS flöde.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lantbrukarna i Västernorrland har svårt att se ljust på framtiden just nu, det visar den senaste lantbruksbarometern som bland andra specialistrådgivare Caroline Näslund jobbat med. Foto: SVT arkiv / Per-Erik Ström SVT

Lantbruksbarometern: Mörk framtidstro hos länets bönder

Uppdaterad
Publicerad

De ökade priserna på el, drivmedel och kraftfoder pressar länets lantbrukarna hårt. Enligt lantbruksbarometern är framtidstron bland bönderna låg för närvarande, trots höga mjölkpriser.

– Mjölkproducenterna var vinnare under förra året men 2023 har inte samma prognos, säger specialistrådgivare Caroline Näslund bland annat i videon här.

Den årliga rapporten lantbruksbarometern visar böndernas uppfattning om det aktuella läget i sin bransch. Till grund för rapporten ligger en Sifo-undersökning där 1000 lantbrukare intervjuats.

Kriget i Ukraina satte sin prägel på 2022 även inom jordbruket. Priserna på el, diesel och foder ökade i pris och det har skapat en oro kring lönsamheten och framtiden bland Västernorrlands bönder.

– Totalt sett har kostnaderna ökar väldigt mycket inom lantbruket under 2022, Caroline Näslund, specialistrådgivare mot lantbruk och skog och en av dem som jobbat med att ta fram lantbruksbarometern.

Se och hör mer i klippet här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

 

Länk: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasternorrland/lantbruksbarometern-mork-framtidstro-hos-lanets-bonder

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here