Utpressning, kidnappning och grov misshandel – fem åtalade för grova våldsbrott i Sollefteå

64

Detta är en nyhet från SVT:s RSS flöde.

Det handlar om en spiral av eskalerande våld på en adress i Sollefteå under några dygn i början av december i fjol. De fem åtalade, fyra män och en kvinna, är i åldrarna 23-40 år. De tre huvudmisstänkta har suttit häktade i drygt tre månader.

En person har enligt åtalet genom våld och hot om våld tvingats betala omkring 120 000 kronor. De misstänkta har därefter också förmått brottsoffret att köpa varor åt dem på sitt bankkort för totalt omkring 18 000 kronor. Det sedan de riktat en pistol mot hans huvud och rygg och hotat ta ut honom i skogen och bland annat klippa hans fingrar.

En annan person – för övrigt också åtalad i ärendet för vapenbrott – har enligt åklagarens gärningsbeskrivning utsatts för ytterst grov misshandel av de tre huvudfigurerna i målet sedan han inte gått med på att betala männen 50 000 kronor – trots att de som en del i utpressningen utsatt målsägaren för en skenavrättning.

Hoppade på huvudet

Han ska då – bland annat – fått ett flertal slag och sparkar både mot kroppen och huvudet. Gärningsmännen ska därefter hoppat både på huvudet, ryggen och bröstkorgen, slagit offret i bakhuvudet med en glasskiva så att den krossades, piskat och tagit strypgrepp på honom med ett skärp, skurit honom i armen med ett rakblad och hällt biltvättmedel i hans ansikte och ögon.

Två av de huvudmisstänkta misstänks också för olaga frihetsberövande. De ska enligt åklagaren ha satt tre personer – de två brottsoffren ovan plus en kvinna – i ”husarrest” i en lägenhet i Sollefteå under ett dygn.

Alla de tre huvudmisstänkta nekar till brott.

Artikeln uppdateras

 

Länk: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasternorrland/fem-atalade-for-en-serie-grova-valdsbrott-i-solleftea