Stort gensvar från äldre i Jämtland på enkät om telefonbedrägerier

0
107

Detta är en nyhet från SVT:s RSS flöde.

Brevet skickades ut till 2400 kvinnor i åldern 70-85 år i Ragunda, Härjedalens och Strömsunds kommun.

– Vi har sett att äldre kvinnor är särkilt utsatta för just telefonbedrägerier och att skicka ett informationsbrev verkar ha varit ett bra sätt att nå just dessa kvinnor.

– Det är väldigt svårt att utreda bedrägeribrott, så målet är att det aldrig ska behöva ske. Många gamla är till exempel rädda för att låta otrevliga i telefon, men det bästa är att bara lägga på, säger Mariana Handler.

”Vill få bort skammen”

Enkäten visar glädjande nog att många av dessa kvinnor redan har ganska god kunskap för att skydda sig mot bedrägerier säger Mariana Handler, men över 50 procent uppgav att utskicket gett ny kunskap om vart man ska vända sig om man ändå utsatts.

– Ett syfte med utskicket var att få skammen som många drabbade känner. Man ska våga berätta att man utsatts så man kan få hjälp, och det ger också en bättre bild för oss hur mycket bedrägerier som faktiskt sker i länet, säger Mariana Handler.

 

Länk: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/jamtland/stort-gensvar-fran-aldre-i-jamtland-pa-enkat-om-telefonbedragerier

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here