Estrad norr berättar historien om Elefantmannen – vill slå hål på normer

197

Detta är en nyhet från SVT:s RSS flöde.

Berättelsen om Joseph Merrick är kanske mest känd genom filmen Elefantmannen från 1980. Estrad Norrs uppsättning har premiär den 15 mars på Scenkonstverkstan i Östersund. Offentliga föreställningar kommer även ges i Bräcke och Hackås, men föreställningen kommer också spelas för skolor runt om i Jämtland och Härjedalen.

Karl Seldahl står för manus och regi, och han har länge velat göra en föreställning av Merricks livsöde.

– Jag kände mig själv ful och onormal när jag växte upp, som nog tonåringar ofta gör. Men när jag då såg filmen kände jag att det kanske varit så i alla tider. När en person som blev klassad som idiot och ett monster ändå på något sätt lyckades ta sig fram reflekterade jag över min egen tillvaro – att jag kanske inte har det så dåligt trots allt, säger Karl Seldahl.

”Lika aktuell idag”

Föreställningen vill väcka frågor om hur ett rättvist samhälle ser ut och vad som egentligen är normalt.

– På många sätt är det kanske värre idag med utseendefixering, skönhetsoperationer i allt yngre åldrar, sociala medier och så vidare. På det sättet är föreställningen aktuell även idag och att vi pratar om vad som är normalitet, säger Karl Seldahl.

– Mekanismerna för mobbning och ”vi och dem” finns överallt och skapas av gruppen och samhället. Man behöver inte se ut som elefantmannen, det kan till exempel vara rasism, säger Ruben Lopez som spelar Joseph Merrick i föreställningen.

I klippet ovan kan du se ett smakprov från föreställningen.

 

Länk: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/jamtland/estrad-norr-satter-upp-elefantmannen