Spädbarn i Vemdalen fick försenad vård efter navigeringsproblem hos ambulans

69

Detta är en nyhet från SVT:s RSS flöde.

Det var i december förra året som en ambulans larmades till Vemdalsskalet där ett spädbarn hade andningsproblem. Ambulansen blev försenad efter att kartsystemet visat ambulanspersonalen fel, vilket också hänt vid flera tillfällen i slutet på förra året. Ambulansen hade bland annat blivit visad ut på en myr, ut på ett elljusspår och in på vägar som inte fanns, enligt rapporten.

Förseningen till spädbarnet uppskattades till minst tio minuter men ledde inte till någon patientskada.

Systembyten pågår

Ambulanssjukvårdens verksamhetschef Britt-Marie Stolth berättar att man har problem med dagens navigationssystemen och att de nu ska bytas ut. Men innan alla bilar är utrustade med det nya systemet, som inte är upphandlat än, kommer många ambulanser i länet fortsätta köra på samma system där vissa navigeringsdatorer är äldre än andra.

– Min målsättning är att det nya systemet ska vara installerat innan sommaren, men i nuläget har vi inge annat att köra på än det som finns, säger Rickard Sahlin fordonssamordnare på ambulansen.

Sedan avvikelserna har ambulansen inom regionen upprättat rutiner för hur de ska agera vid liknande tillfällen.

 

Länk: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/jamtland/spadbarn-fick-forsenad-vard-efter-navigeringsproblem-hos-ambulans