Psykologstudenter i Östersund vill sprida kunskap om ”magiska svampar” mot depression

50

Detta är en nyhet från SVT:s RSS flöde.

Ebba Hörberg läser sjätte terminen på psykologprogrammet på Mittuniversitetet i Östersund. Hennes intresse väcktes genom klasskompisar som var intresserade.

– De pratade om ny forskning och kliniska studier som lät väldigt intressant. Därefter har det varit lätt att engagera sig, säger Ebba.

Olagligt att bruka i Sverige

Rasmus Ejnebrand läser också sjätte terminen på psykologprogrammet och hans intresse väcktes när han läste en bok om ämnet och engagerade sig i NPV efter det.

Psilocybin är det verksamma ämnet i så kallade “magiska svampar”. Det ger ett hallucinogent rus och är narkotikaklassat och olagligt att använda i Sverige.

SVT har tidigare rapporterat om hur psilocybin visat goda resultat mot depression i flera studier. Det handlar bland annat om att bryta skadliga tankemönster under själva ruset men också om vad som händer i hjärnan.

Pågår forskning om psilocybin

Just nu pågår det forskning, bland annat på Karolinska Institutet, om effekten psilocybin har mot svårbehandlad depression.

I SVT-dokumentären Svenskarna och den psykedeliska svampen får du veta mer om “den framväxande svamprörelsen i Sverige” och om forskningen som pågår på Karolinska Institutet.

I klippet berättar psykologstudenterna Ebba Hörberg och Rasmus Ejnebrand i Östersund varför de startat ett lokalt initiativ och varför de anser att forskning om ämnet är viktigt. 

Kallas även för hallucinogener.

Ger ett hallucinogent rus och förvrängda upplevelser av verkligheten, till exempel genom att uppleva färger, ljud och tid på ett annat sätt. Detta kan vara både skrämmande och upplevas behagligt. 

Det finns psykedeliska droger som förekommer i svampar eller växter och det finns syntetiskt framställda psykedeliska droger. 

Några av de vanligaste typerna är LSD och psilocybin.

Psilocybin är det verksamma ämnet i “magiska svampar” och har länge använts av mexikanska urfolk i religiösa riter. På 60- och 70-talet spreds den genom hippierörelsen ut i världen. Psilocybin är narkotikaklassat och olagligt i Sverige.

LSD är narkotikaklassat över hela världen. Det gjordes försök att använda det inom den psykiatriska vården på 50- och 60-talet. De tidigare försöken misslyckades. Idag pågår det viss forskning om LSD kan användas inom psykiatri och beroendevård.

Källa: ne.se

 

Länk: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/jamtland/psykologstudenter-i-ostersund-vill-sprida-kunskap-om-magiska-svampar-mot-depression