Psykiatrin i Sollefteå vände trenden: Fler vårdas – både personal och patienter nöjdare

0
92

Detta är en nyhet från SVT:s RSS flöde.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör vice ordförande i Hälso- och sjukvårdsnämnden, Viktoria Jansson (M) och ordföranden i samma nämnd, Elina Backlund Arab, om införandet av Spot i Sollefteå. Foto: SVTVisa alla (2)

Visa alla (2)

Psykiatrin i Sollefteå vände trenden: Fler vårdas – både personal och patienter nöjdare

Publicerad

Tidigare hade psykiatrin i Sollefteå möjlighet att vårda tio patienter samtidigt. I och med en omorganisation har man som mest vårdat 82 patienter samtidigt.

– Det är en stor skillnad. Nu får personalen nytta av sin kompetens, säger Marie-Louise Karlsson, enhetschef för Spot.

Det var mycket svårt att rekrytera sjuksköterskor till avdelningen tidigare. Slutenvård var inget som lockade och chefen Marie-Louise Karlsson med personal började fundera på en förändring.

Spot blev lösningen: Specialistpsykiatriska omvårdnadsteam som gör hembesök istället för att patienten ska söka upp avdelningen.

Flexibel vård

Det visade sig vara lösningen:

– Vi öppnade ett stort mobilt team som jobbade mot hemmen och patienterna. Men vi är flexibla. Vill en patient ha sekretess gentemot föräldrar exempelvis kan vi erbjuda psykiatrisk vård på andra platser, berättar Marie Louise Karlsson.

Positiva resultat

Resultaten är slående. Patientenkäterna tyder på övervägande positiva erfarenheter – och även personalen är mer nöjda.

– Nu känner många att de får utnyttja sin kompetens inom psykiatrin. Att arbeta med patienterna i hemmen ger också en bättre överblick i vilka svårigheter patienten kan ha i vardagen.

Först ut med Spot i länet var Örnsköldsvik som startade februari 2021. Sen kom Sollefteå/Kramfors och sedan årsskiftet har även Sundsvall startat upp en Spot-avdelning.

Även politikerna i regionen öser beröm över verksamheten inom Spot. Såväl i Örnsköldsvik som i Sollefteå och Kramfors:

– Det är en fantastisk verksamhet. Både barnpsykiatrin och specialistpsykiatriska omvårdsteamet gör ett jättejobb, säger ordföranden i Hälso- och sjukvårdsnämnden, Elina Backlund Arab (S).

Hör mer om politikernas tankar om Spot i videon:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vice ordförande i Hälso- och sjukvårdsnämnden, Viktoria Jansson (M) och ordföranden i sanna nämnd, Elina Backlund Arab. Båda är mycket nöjda med Spot i Sollefteå. Foto: SVT

SKR intresserat

Efter den lyckade omorganisationen har intresset också varit stort från andra regioner och i december var Marie-Louise Karlsson och hennes medarbetare inbjudna till SKR, Sveriges Kommuner och Regioner.

– Vi åkte ned och presenterade vår nya vårdform och flera har bokat upp sig för att komma hit och lära sig, säger Marie-Louise Karlsson.

I klippet berättar Marie-Louise Karlsson om verksamheten då och nu.

Spot är en akronym för Specialpsykiatriskt omvårdnadsteam.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

 

Länk: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasternorrland/lyckad-overgang-till-spot-i-solleftea

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here