De vill skapa en ”gul vägg” vid skidskyttetävlingar

88

Detta är en nyhet från SVT:s RSS flöde.

Under lördagens stafetter var det omkring 10 000 i publiken. En rekordnotering i antal inlösta under en världscuptävling i Östersund. Bara skidskytte-VM har lockat fler.

Vill se fler med gula kläder

Trots publikrekordet hade det stora flertalet besökare på sig kläder där det var svårt att se vem de egentligen hejade på. Och det här är något som svenska skidskyttets största fanklubb, Biathlon Family Sweden, vill ändra på.

– Alla behöver inte se ut som oss men nästa gång vill vi att alla minst ska ha en mössa med gul tofs. Allra minst, säger en av ledarfigurerna inom fanklubben, Kurt Jonsson från Umeå.

Förutom att stötta landslagets åkare på hemmaplan åker flera av fanklubbens medlemmar årligen till de stora tävlingarna ute i Europa, till exempel klassiska Ruhpolding.

Många tillresta

När SVT Jämtland går runt och pratar med flera av de gulklädda inom fanklubben är det slående hur många som kommer utifrån, som alltså inte bor i Jämtlands län, där skidskyttet har sitt epicentrum i Sverige. Det här är något som Ann-Kristin Sundberg från Gävle också har märkt.

– Jag har rötter i Östersund och har återkommande kommit hit för skidskyttetävlingar sedan slutet på 90-talet. Jag tycker verkligen att Östersundarna borde bli bättre på att uppleva stämningen här på skidskyttestadion.

Se mer från rekordpubliken och skidskyttefesten i Östersund i klippet ovan.

Den här gulklädda samlingen får gärna växa mångfalt. Det tycker Biathlon Family Sweden, som verkar för att öka stämningen på läktarna och för att ge de svenska skidskyttarna så stort stöd som möjligt. Hör mer i klippet. Foto: Björn B Schäfer, SVT

 

Länk: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/jamtland/de-vill-skapa-en-gul-vagg-vid-skidskyttetavlingar