Kloster från Belarus hade insamling i Sundsvall – anklagas för att stötta ryska armén

83

Detta är en nyhet från SVT:s RSS flöde.

Det var på Alla hjärtans dag som tre nunnor från klostret i Minsk fick sälja hantverksprodukter på Selånger Pilgrimscenter i Sundsvall – som drivs av Selångers församling och hör till Svenska kyrkan.

– De har varit här tre år i rad, en dag vardera år, säger Helene Westerlind, chef på Selånger pilgrimscenter, och forsätter:

– Jag fick informationen att de ville samla in pengar till nödlidande, hemlösa och hjälplösa människor i närheten av sitt kloster i Minsk.

Fick informationen i går kväll

På Belarus ledare Alexander Lukashenkos officiella webbsida återger han, efter ett besök på klostret, att nunnorna samlat in stöd till ryska militären vid fronten.

Strax före jul blev de stoppade från att medverka på en julmarknad i England och i Norge fick nunnornas besök i somras hård kritik från den Belarusiska föreningen i Norge.

Det finns signaler från andra länder att det här klostret har blivit stoppat från att göra den här typen av insamling, borde ni ha uppmärksammat det?

– Jag har inte haft informationen förrän i går kväll. Hade jag haft den informationen hade de inte varit välkomna hos oss, säger Helene Westerlind.

SVT Nyheter Västernorrland har talat med en representant från svensk-ryska föreningen i Sundsvall, som också är verksam i Selångers församling, och som säger att uppgifterna om att insamlingen skulle ha gått till ryska armén inte stämmer.

SVT Västernorrland söker representanter för klostret i Minsk.

 

Länk: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasternorrland/kloster-fran-belarus-hade-forsaljning-pa-selanger-pilgrimscenter-pengarna-kan-ha-gatt-till-ryska-armen