Här idrottar flest ungdomar i Västernorrland

23

Detta är en nyhet från SVT:s RSS flöde.

Innebandy, fotboll, hockey och segling. Ja, det är bara en del av sportutbudet i Örnsköldsviksområdet Bonäset, Järved och Dekarsön. Området har enligt siffror från Riksidrottsförbundet högst andel barn och unga som idrottar i hela länet, närmare bestämt hela 67% i åldrarna 7 år till 25 år.

Det skiljer dessutom bara 3 procent mellan pojkar och flickor som idrottar i området.

– Jag tror att duktiga ledare och intresserade föräldrar är en jätteviktig del, här finns det många utövare bland både mammor och pappor, man gör inte någon jämförelse mellan pojkar eller flickor, säger Karin Landén, lagledare i Järved IF.

Välbärgat område

Områdets ekonomi bedöms enligt SVT:s sammanställning vara välbärgad. Enligt Hans Hoppman, gymnasielärare inom idrott och hälsa, samt innebandy- och fotbollstränare, kan det ha inverkan på idrottsengagemanget.

– Vissa sporter är dyra, till och med lite väl dyra. Det krävs att man har lite ekonomiska resurser, speciellt i de här tiderna när allt blir dyrare och dyrare, säger han.

I klippet: Hör Hans Hoppman och Karin Landén, två aktiva inom idrottsföreningar i Bonäset och Järved, om varför just området är så populärt och hur ekonomi kan påverka idrotten.

 

Länk: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasternorrland/har-idrottar-flest-ungdomar-i-hela-lanet