Meja drabbades av anorexi – nu lanserar hon kokbok tillsammans med klasskamrat

66

Detta är en nyhet från SVT:s RSS flöde.

Det var när Meja Dahlberg började på idrottslinjen som hon utvecklade en ätstörning, och sjukdomen blev grundidén till kokboken. Hon och Filippa Fernström har kommit på recepten själva, men har också tagit hjälp av en dietist från Riksidrottsförbundet.

– Vi har gjort recepten anpassningsbara. Oavsett hur aktiv du är i vardagen ska du kunna laga recepten utifrån din egen energibalans, säger Meja Dahlberg.

Se mat som kroppens vän

Kokboken är uppdelad i tre kapitel med frukost och mellanmål, snabba luncher och storkok för att göra matlådor. Tanken är att den ska hjälpa personer som tränar mycket att få i sig tillräckligt med näring. Och att man ska se mat som kroppens vän och inte som en fiende.

Boken innehåller förutom recepten många konkreta tips.

– Att du tänker på att använda rätt platta och koka med lock och sådant där, säger Meja Dahlberg.

Driver gärna eget i framtiden

De kan tänka sig att stanna i Härjedalen i framtiden och tror att det är viktigt att kunna driva eget företag för att få jobb.

–  Att komma på en egen idé och veta hur man ska driva igenom den är absolut jätteviktigt och det är ju det vi lär oss här, säger Meja Dahlberg.

I klippet nedan berättar Filippa och Meja om sina säljknep

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Filippa och Meja från Härjedalens gymnasium tror att det är viktigt att visa kunderna hur de sparar pengar på att köpa deras produkt. Foto: Arkivet/SVT

 

Länk: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/jamtland/filippa-och-meja-fran-harjedalens-gymnasium-saljer-anpassningsbara-kokbocker