
Detta är en nyhet från SVT:s RSS flöde.
Räddningstjänstens nya uppdrag: hantera ammunition, kärnvapen och raserade byggnader
De kommunala räddningstjänsternas roll i en situation med krig kräver helt ny kompetens, till exempel att klara av räddningsinsatser vid kärnvapenangrepp. Det menar MSB i den beskrivning av räddningstjänstens utformning som man gjort på uppdrag av regeringen.
Räddningstjänsten i Medelpad välkomnar en kompetenshöjning.
– Det ska byggas upp under en tioårsperiod men måste hända mycket de första åren, säger Per Silverliden, chef.
I en allt oroligare värld behöver de kommunala räddningstjänsternas kompetens utvecklas för att kunna hantera en situation där Sverige angrips av främmande makt.
– Det är ammunitionsröjning, att undsätta människor i rasmassor och förmåga att sanera efter kärnvapen, säger Henrik Larsson, enhetschef för räddningstjänst vid stora olyckor på MSB.
Styrkan ska kunna fördubblas
Det handlar om kompetens som räddningstjänsten inte har idag och som kommer att kräva stora utbildningsinsatser och kosta miljardbelopp.
MSB anser också att de kommunala räddningstjänsternas personalstyrka som idag omfattar omkring 16 000 hel och deltidsanställda behöver fördubblas i ett krisläge. Något som ska ske genom den återinförda civilplikten.
Alternativ till militärtjänstgöring
Som ett alternativ till militärtjänstgöring kan svenska medborgare i framtiden kallas till tjänstgöring inom räddningstjänsten.
– Det kan kanske attrahera en del i varje årskull, sådana som känner att de vill göra en mer humanistisk insats hellre än en väpnad insats, säger Henrik Larsson.
I videoklippet berättar MSB och räddningstjänsten i Sundsvall om räddningstjänstens framtida uppdrag.
Så arbetar vi
SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.