Var fjärde ung tjej har utsatts för våld – nu ska ungas relationer i Västernorrland kartläggas

17

Detta är en nyhet från SVT:s RSS flöde.

Enligt Brottsförebyggande rådet, Brå, har närmare en fjärdedel av tjejer i åldrarna 16–24 år någon gång blivit utsatta för våld. Våldet kan vara psykiskt, fysiskt, sexuellt eller handla om exempelvis kontroll via sociala medier, men ofta i en kombination.

I Västernorrland uppmärksammas kampanjen främst bland de som jobbar närmast unga, som elevhälsa, tjejjourer och fritidsgårdar.

Vill sätta fokus på relationer

Det finns enligt Patrik Gunnarsson, utvecklingsledare i arbetet mot mäns våld mot kvinnor vid Länsstyrelsen Västernorrland, två skäl. Det ena är att sätta fokus på relationer.

– Det är kanske inte så lätt om man är i sin första kärlekrelation. Det kan vara fantastiskt, men om det kopplas ihop med svartsjuka, kontroll och ännu värre saker som sexuella övergrepp kan det leda till psykisk ohälsa, säger han.

– Vi vill också att vuxenvärlden och vi som jobbar med unga personer ska få kunskap, så att vi kan finnas där som stöd och hjälp.

Kampanjen drivs av en rad olika aktörer, som BRÅ, Jämställdhetsmyndigheten, polisen och stiftelsen 1 000 Möjligheter.

I klippet: Hör Patrik Gunnarsson berätta om kommande kartläggning med Mittuniversitetet och varför de genomför den.

 

Länk: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasternorrland/var-fjarde-ung-tjej-har-utsatts-for-vald-nu-ska-ungas-relationer-i-vasternorrland-kartlaggas