Här ställer Strömsundsbor Eon mot väggen för elavbrotten

21

Detta är en nyhet från SVT:s RSS flöde.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här får drabbade Strömsundsbor ställa energibolaget mot väggen – hör också Eons regionchef Lena Berglund om arbetet med att förhindra framtida strömavbrott. Foto: SVT

Här ställer Strömsundsbor Eon mot väggen för elavbrotten

Publicerad

Elavbrotten har varit ständigt återkommande  under många år i nordvästra Strömsunds kommun och upp mot Dorotea. Eon har nu haft två informationskvällar – en i Hoting och i tisdags i Folkets hus i Strömsund.

Samtidigt som Eon tog emot med flera anställda, kartor och fika gick strömmen i det drabbade  området – byarna längs Vattudalen. Men det var det ingen som visste i Folkets hus i Strömsund.

Jan Bjurström i Ringvattnet hade liksom de andra som droppade in en specifik fråga.

–  Vi undrar varför det händer så lite, säger Jan Bjurström.

Saknar tydliga löften

Eons anställda visade på kartor om var det kan tänkas bli bättre röjt kring elledningarna. Men Jan Bjurström är skeptisk.

– Jag litar inte på att det blir gjort, säger han. De kan inte lova när det ska fungera.

Carina Marcusson från Avavattnet har åkt sju mil till mötet. Hon tycker det börjar bli tröstlöst. Hon hade ingen aning om att hon skulle komma hem till ett strömlöst hus.

– Man måste hela tiden planera för strömavbrott, säger hon.

Regionchef Lena Bergkund tycker inte att Eon har något att skämmas  för.

– Vi har investerat otroligt mycket i den här kommunen. Vi behöver inte skämmas, däremot har vi en förklaring att ge – att beskriva utmaningarna när det kommer så mycket snö, säger Lena Berglund.

Ska scanna med helikopter

De abonnenter som tagit sig till Fölkets hus fick veta att man ska angripa problemet med snötyngda ledningar på ett nytt sätt.

– Bland annat kommer vi att laserscanna nätet i sommar med helikopter. Med den datan kan vi se vilka områden det behövs en breddning av ledningsgatan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

 

Länk: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/jamtland/har-staller-stromsundsbor-eon-mot-vaggen-for-elavbrotten