Domarna i jaktbrottshärvan i Sollefteå: Fängelse, villkorlig dom och samhällstjänst

24

Detta är en nyhet från SVT:s RSS flöde.

Minst 24 älgar tjuvsköts i Sollefteåskogarna under 2018 och 2019, enligt åtalet. Köttet såldes bland annat vidare till restauranger i Stockholmsområdet. I dag kom domen mot de fyra misstänkta. Foto: ur polisens förundersökning

Domarna i jaktbrottshärvan i Sollefteå: Fängelse, villkorlig dom och samhällstjänst

Uppdaterad
Publicerad

Tre och ett halvt års fängelse för huvudmannen, villkorliga domar och samhällstjänst för de övriga tre åtalade.

Det blev domarna i det stora jaktbrottsmålet i Ångermanlands tingsrätt som meddelades på onsdagen.

Tingsrätten anser att huvudpersonen i målet, en man i 55-årsåldern, begått brotten ”vanemässigt” och att något annat än ett kännbart fängelsestraff inte kan komma på fråga.

Straffvärdet för enbart de tjuvskjutna älgarna är tre års fängelse, och det grova vapenbrottet motsvarar två år i fängelse. Dessutom döms mannen för fem fall av häleri.

Tagit lång tid

Men domstolen tar ändå hänsyn till att utredningen tagit mycket lång tid, och bestämmer därför straffet till fängelse i tre och ett halvt år.

En av de övriga åtalade, en man i 50-årsåldern, betecknas som medgärningsman men klarar sig ändå undan med villkorlig dom och 240 timmars samhällstjänst. Om fängelse dömts ut skulle han ha fått ett år.

En man i 70-årsåldern får villkorlig dom och 175 timmars samhällstjänst (motsvarar sex månaders fängelse) och en kvinna i 50-årsåldern får också villkorligt med 125 timmars samhällstjänst (motsvarande fyra månaders fängelse).

Misstänkt tjuvjakt länge

I flera år hade jaktlag misstänkt att tjuvskytte av älg pågick i skogarna norr om Sollefteå. När polisen gjorde husrannsakan mot en ensligt belägen gård sommaren 2019 besannades misstankarna.

Minst ett 20-tal älgar menade åklagaren hade skjutits på olagliga premisser under 2018 och 2019. Köttet hade sedan sålts vidare bland annat till krogar i södra Sverige. Den huvudåtalade mannen ska ha sålt kött för minst 160 000 kronor.

Använt mörkersikte

Bevismaterialet bestod av stora mängder kött som hittats på gården, modifierade vapen och bilar med egenhändigt tillverkade takluckor. Mörkersikte, termiska kikare (mörkerkikare) och ljuddämpare har använts enligt åtalet. Jakten ska i huvudsak ha skett nattetid.

De misstänkta har hela tiden nekat till i stort sett allt de anklagats för. Men en av männen har erkänt medhjälp till jaktbrott då han säger sig ha kört bil vid något av jakttillfällena.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sollefteåbon i 55-årsåldern bor på en ensligt belägen gård där en stor del av brottsligheten ska ha skett enligt åklagaren. På gården fanns bland annat kylrum och flera slaktgropar. Foto: ur polisens förundersökning

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

 

Länk: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasternorrland/domen-i-jaktbrottsharvan