Trots krig i Ukraina: ingen brist på skogsplantörer i år

0
106

Detta är en nyhet från SVT:s RSS flöde.

När Ryssland för ett år sedan gick in i Ukraina innebar det stopp för de ukrainare som vanligtvis åker till Sverige för att sätta plant några månader under sommaren. Skogsbolagen togs på sängen då men i år är de bättre rustade.

– I år ser det mycket bättre ut. De planteringsentreprenörer som finns har fått längre tid på sig att hitta personal på andra ställen, säger Cecilia Persson som är produktionsansvarig för skogsvård på Norra skog.

Beroende av utländsk arbetskraft

När det inte går att hitta arbetskraft i Ukraina är det istället plantsättare från Rumänien, Bulgarien, Moldavien och Lettland, för att nämna några länder, som kommer till undsättning i år. Cecilia förklarar hur pass beroende skogsvården är av utländsk arbetskraft.

– Vi är extremt beroende. Som det ser ut idag så är majoriteten utländsk arbetskraft inom skogsvården. Ifjol var vi en av flera som var tvungna att slänga plantor på grund av arbetskraftsbristen. Plantorna beställs ett och ett halvt år innan plantsättningen och kommer de inte i marken är sista utvägen att slänga plantorna.

 

Länk: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasternorrland/norra-skog-om-fjolarets-brist-pa-skogsplantorer

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here