Polisen: Drogerna eskalerar i populära skidorten Åre – ”Kokainpåsar inne på toaletterna”

88

Detta är en nyhet från SVT:s RSS flöde.

Under vintersäsongen kommer tiotusentals turister till skidorten Åre. Här lockar skidbackar, men även ett rikt nattliv med restauranger, krogar och nattklubbar.

– Det förekommer droger, absolut, säger Andreas Zehlander.

Något som blev tydligt när SVT följde med en polispatrull ut i nattlivet. Dagen innan hade en påse med misstänkt kokain hittats på ett dansgolv. Dagen efter hittades en påse med den misstänkta nätdrogen kristall mitt i byn vid en skidlift.

– Det är förskräckligt. Tänk om ett barn hade hittat det här och stoppat i sig det, säger Andreas Zehlander.

Turister kommer och går

SVT har kartlagt hur många som dömts för ringa narkotikabrott mellan januari 2021 och augusti 2022. I Åre kommun handlar det om sju personer där samtliga fall rubricerades som innehav eller bruk av cannabis.

Men kartläggningen visar bara de som är folkbokförda i kommunen. Turister, som är på tillfälligt besök, syns inte i den statistiken.

– Vi tar så många prover vi kan, men utmaningen för oss är att befolkningen hela tiden byts ut. Så nästa vecka är det helt andra människor som är här, säger Andreas Zehlander.

130 anmälningar under 2022

Under 2022 upprättade polisen i Åre totalt 130 anmälningar om misstänkt ringa narkotikabrott.

Från 1 januari till mitten av februari i år har de upprättat 19 anmälningar om narkotikabrott genom eget bruk och nio brott som rör innehav.

För några veckor sedan gjorde också polisen husrannsakan hos två yngre personer i kommunen. Då fann de flera hundra gram av misstänkt cannabis och flera hundra narkotikaklassade tabletter.

 

Länk: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/jamtland/polisen-drogerna-eskalerar-i-populara-skidorten-are