Home Nyheter Nyheter Jämtland Wargentinsskolan i Östersund ruvar på en häpnadsväckande samling

Wargentinsskolan i Östersund ruvar på en häpnadsväckande samling

0
Wargentinsskolan i Östersund ruvar på en häpnadsväckande samling

Detta är en nyhet från SVT:s RSS flöde.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I åratal har den här 1,5 meter långa stören legat på en hylla i Wargentinsskolans källare och samlat damm. Men den är bara en av många udda djur i samlingarna. Se fler i klippet. Foto: Björn B Schäfer, SVT

Wargentinsskolan i Östersund ruvar på en häpnadsväckande samling

Publicerad

En uppstoppad störfisk hos Wargentinsskolans har gått och blivit medial den senaste tiden. Men den är i gott sällskap i skolans nedre katakomber. I åratal har här byggts upp en samling med mer eller mindre bisarra inslag ur vår herres hage.

Mycket av av samlingen är donationer som skolan fått genom åren. En del har känt ursprung. Annat, som stören, har en dunklare bakgrund.

– Den ska komma från Ryssland, säger biologiläraren Anders Eriksson.

– Nja, det där har jag just fått dementerat, kontrar Joel Nordkvist, som till vardags är kommunpolitiker för Moderaterna. Det är han som fiskat upp jättefisken ur hylldammet.

Används i undervisningen

Om Joel rotar i gömmorna av purt intresse så har Anders en mer praktisk användning av samlingarna.

– Här finns ju arter som i princip är utdöda och när vi läser om evolutionen så kan jag visa olika steg som den tagit. Det är egentligen rätt fantastiskt, konstaterar Anders Eriksson.

Det är en monumental samling som skolan har dragit på sig genom åren. De äldsta objekten är över 100 år. Under långa perioder har grejerna stått och samlat damm. Men nu har bland annat Anders plockat in dem i undervisningen.

Stor samling

Men frågan är om inte samlingen är värd en egen utställning för allmänheten. Det är den största av sitt slag i Norrland och i hela landet överträffas den bara av Naturhistoriska museet.

En given publiksuccé. För vem kan motstå en albinobäver, kattungar som blivit siamesiska tvillingar eller en yster liten binnikemask?

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

 

Länk: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/jamtland/wargentinsskolan-ruvar-pa-en-hapnadsvackande-samling

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here