Mildare temperaturer påverkar isen på Storsjön: ”Låt Medvinden i Östersund vila”

90

Detta är en nyhet från SVT:s RSS flöde.

Projektledaren Janne Carlsson är en av de personer som är med och gör i ordning Medvinden i Östersund. Han berättar att de senaste dagarnas töväder påverkat iskvaliteten på Storsjön på flera sätt. Bland annat genom att det skapats så kallade dubbelisar genom att den snö som tidigare legat på isen har smält på grund av det varma vädret.

Med dubbelisar menas det att finns ett nedre och ett övre islager med vatten emellan. Detta gör att risken att gå igenom det övre islagret och fastna ökar.

– Det krävs dygnet runt kyla i flera dygn för att vattnet ska frysa ihop och bli ett med underisen. Så än så länge så kan vi inte göra något med våra maskiner och vi hoppas att man väntar och låter Medvinden få frysa ihop, säger Janne Carlsson.

Isvakar har bildats

Förutom dubbelisarna så har även isvakar bildats i området kring Medvinden. Hur länge man kan komma att behöva vänta går i nuläget inte att förutse menar Janne Carlsson.

Det var minusgrader under torsdagskvällen, kan det ha en påverkan?

– Det här är inte teori utan praktik. Isen fryser i den takt den ska och det går inte att säga hur lång tid det kan komma att ta. Allt beror på hur kallt det blir på natten, hur kylan biter på dagen och hur solen tar på isen, säger Carlsson.

Det görs inventeringar av Medvinden och kvaliteten på isen flera gånger i veckan.

I klippet nedan listar Janne Carlsson tre faktorer som påverkar isens kvalitet på Medvinden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör projektledaren Janne Carlsson förklara tre faktorer som har betydelse för att långfärdsskridskobanan Medvinden ska bli bra. Foto: Camilla Wedfelt/SVT

 

Länk: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/jamtland/mildare-temperaturer-paverkar-lanets-isar-lat-medvinden-i-ostersund-vila