10 februari 10:32, Övrigt, Örnsköldsvik

27

Polisen utreder händelser i samband med en föreläsning på en skola i Örnsköldsvik förra veckan.

Under föreläsningen hade eleverna tillgång till en app för att kunna ställa frågor anonymt. Detta missbrukades och nedsättande och kränkande kommentarer postades.

I nuläget har fem anmälningar om brott upprättats: Två gällande grovt förtal, två gällande förtal samt en som gäller förolämpning.

Polisen har tagit del av alla kommentarer från föreläsningen och arbetar vidare med att spåra vem som gjort inlägg i appen som kan vara brottsliga. Det kommer även att hållas förhör.

Parallellt med utredningsarbetet har områdespoliser besökt skolan för att samtala med lärare och elever om det som har hänt.

– Jag hoppas att en följd av att det här uppmärksammas blir att de som vid föreläsningar använder tekniska hjälpmedel där man kan interagera anonymt, ser till att det finns en filterfunktion eller att man kan avbryta direkt om det skulle spåra ur, säger Tony Östman, förundersökningsledare vid polisen.

Han vill understryka att av de totalt 250 personerna som lyssnade på föreläsningen så är det ett fåtal personer som har misskött sig.

 

Länk: https://polisen.se/aktuellt/handelser/2023/februari/10/10-februari-1032-ovrigt-ornskoldsvik/