Fler nollgradiga dagar i Jämtlands län – mer salt på vägarna när temperaturen stiger

70

Detta är en nyhet från SVT:s RSS flöde.

När vi följer med Andreas Nyqvist ut på E14 mellan Brunflo och Ytterån har det snöat natten innan. Temperaturen är runt noll-strecket. Två plogbilar kör efter varandra, varav den som är sist också sprider ut en saltblandning.

– Det är saltlake som vi sprider ut, det vill säga vatten och salt, säger Andreas Nyqvist.

2005 började Andreas Nyqvist jobba som lastbilschaufför. Då användes inget salt på Jämtlands vägar. I dag används det på de stora vägarna som exempelvis E14.

Fler nollgradiga vinterdagar

Det har blivit varmare i Sverige. I norra Sverige har medeltemperaturen ökat mer än i södra Sverige och det är under vintern som det märks mest. Enligt klimatforskare Gustav Strandberg har somrarna fått en temperaturökning med 0,5 grader medan vintrarna blivit mellan 1,5 till 2 grader varmare.

Data från SMHI visar också att antalet vinterdagar där temperaturen växlar runt noll grader ökat i Svealand och Norrland.

– Tydligast är den här ökningen i södra Norrland, säger Maria Norman som är klimatolog, SMHI.

Kommer fortsätta öka

Enligt SMHI:s beräkningar kommer antalet vinterdagar där temperaturen växlar runt noll under vintern att fortsätta öka i mellersta och norra Sverige.

– Vi vet att vi har en pågående klimatförändring som ger högre temperaturer och med ökade temperaturer kommer vi att få mildare vintrar och då kommer de här dagarna att öka, säger Maria Norman.

I södra Sverige däremot pekar beräkningar på att det kommer att minska. Där är vintertemperaturerna redan idag nära noll och med ett varmare klimat minskar således de dagarna.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Varför saltas vägar och när? Hör lastbilschauffören Andreas Nyqvist förklara.

 

Länk: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/jamtland/fler-nollgradiga-vinterdagar-i-jamtlands-lan